Vraag en antwoord

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ook in de wintermaanden is er vaak genoeg zon om in uw
energiebehoefte te voorzien. Om zonlicht ook echt om te zetten in bruikbare stroom dan heeft u naast
zonnepanelen ook een omvormer nodig. Met een omvormer wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom.

Ook al heeft u zonnepanelen, dan heeft u nog steeds een energiebedrijf nodig. Het kan voorkomen dat er niet genoeg zonnekracht is in een bepaalde periode. Dan dient u dus wel elektriciteit af te nemen van het elektriciteitsnet. Bovendien kunt u ook overtollige zonne-energie kwijt aan het energienet tegen een schappelijke vergoeding.

Om stroom terug te kunnen leveren aan het energienet heeft u een slimme meter nodig. Er zijn echter ook analoge meters die kunnen teruglopen. Indien u geen meter hebt die terug kan lopen of nog geen slimme meter hebt, dan kunt u een slimme meter aanvragen bij  uw netbeheerder. Vaak wordt deze kosteloos geplaatst. Vraag eerst naar de voorwaarden.

Grofweg verdient u de investering in zonnepanelen binnen 4 tot 8 jaar terug. Het energieverbruik van een gemiddeld huishouden bedraagt tussen de € 75 tot € 100 per maand. Een simpele rekensom leert dan dat het installeren van zonnepanelen rond de € 4.000 tot € 10.000 kost. Dit hangt natuurlijk volledig af van uw persoonlijke situatie.

Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. De levensduur van zonnepanelen is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Daarnaast zijn ook de prijzen van zonnepanelen flink gedaald. Hierdoor is de
terugverdientijd een stuk korter geworden. Afhankelijk van de zonnepanelen en uw persoonlijke situatie bedraagt het rendement op zonnepanelen tussen de 5% en 10%.

Dit hangt sterk af van uw exacte energiebehoefte en de soort zonnepanelen die u uitkiest. Ook hangt het af van
mogelijke subsidies en fiscale voordelen die de investering met zich meebrengt. Grofweg kan gesteld worden dat de investering in zonnepanelen tussen 4 tot 8 jaar kan worden terugverdiend.

Alle apparatuur heeft onderhoud nodig. Echter, zonnepanelen zijn redelijk onderhoudsvrij. Vuil wordt over het
algemeen automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door neerslag. Echter, vuil zoals bladeren en vogelpoep zult u wel regelmatig dienen te verwijderen. Daarnaast dient idealiter de apparatuur eens per 1 à 2 gecontroleerd.

Jazeker, zonnepanelen tellen wel degelijk mee voor de WOZ-waarde van uw woning. Gemeenten zijn verplicht om rekening te houden met zonnepanelen bij het vaststellen van de WOZ-waarde van een woning. Aan de andere kant hebben zonnepanelen ook weer een positief effect op de waarde van uw woning. U krijgt uw investering vaak dubbel en dwars terug bij de verkoop van uw woning.

Met een nuchtere aanpak en uitmuntende kwaliteit plukt u de vruchten van zonnepanelen.

Ontdek wat uw dak kan opleveren

  • Gratis dak check en advies
  • Direct een realistische prijsopgaaf.
  • In Groningen, Friesland en Drenthe.

Bedankt!

De aanvraag is verstuurd.
We nemen snel contact met u op.