Zonnepanelen zijn al een aantal jaar een typisch onderdeel van het Nederlandse stadsgezicht. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen aan te schaffen en zo te investeren in duurzaamheid, een kleinere afhankelijkheid van het energienetwerk en kostenbesparing. Toch weet bijna niemand hoe zonnepanelen nou eigenlijk werken. In dit blog leggen de experts van SB Solar dat aan u uit.

Hoe zit een zonnepaneel in elkaar?

Om de werking van zonnepanelen te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe een zonnepaneel in elkaar zit. Een zonnepaneel bestaat uit silicium, een broos materiaal dat onder andere uit zand gewonnen kan worden. Silicium is een halfgeleider. Dat houdt in dat het niet isoleert, maar ook niet heel goed geleidt. Het silicium wordt behandeld met een negatief en een positief geladen laag. Tussen deze lagen ontstaat een elektrisch veld. De elektronen in het zonnepaneel blijven van nature aan de negatieve laag “vastplakken”. 

Systeem rond het zonnepaneel

Een zonnepaneel werkt niet alleen. Als u zonnepanelen laat installeren, zult u zien dat er nogal wat onderdelen bij komen kijken. Niet alleen supersterke beugels om de panelen mee vast te zetten op uw dak, maar ook producten die nodig zijn voor het gebruiken van de zonne-energie. Ten eerste nemen de monteurs een omvormer mee. Die zet de gelijkstroom die uw paneel opwekt om in bruikbare wisselstroom. Bovendien zorgt de omvormer ervoor dat de zonne-energie zo veilig en efficiënt mogelijk op uw elektriciteitsnetwerk wordt overgezet. Ten tweede kunt u kiezen voor de aanschaf van een meetstation, zodat u de opbrengst van uw panelen op ieder moment van de dag in de gaten kan houden.

Van zonnestraal tot elektriciteit

Voordat het zonlicht dat over uw dak straalt kan worden gebruikt voor uw elektrische apparaten, moet er heel wat gebeuren. Gelukkig doen de zonnepanelen en de meegeleverde onderdelen zelf al het werk. Zo gaat het proces van zonnestraal tot elektriciteit er ongeveer aan toe:

  1. De zon schijnt op het zonnepaneel. Daardoor komen er lichtdeeltjes in het paneel. Die deeltjes worden ook wel fotonen genoemd.
  2. De fotonen worden geabsorbeerd door de zonnecellen in het paneel. Ze zijn sterk genoeg om de elektronen van hun vaste plek op de negatief geladen laag los te breken.
  3. Door de spanning tussen positieve en negatieve geladenheid gaan de elektronen bewegen. Zo creëren ze gelijkstroom.
  4. De gelijkstroom gaat naar de omvormer en wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. 
  5. De omgevormde wisselstroom bereikt uw meterkast en is klaar voor gebruik.
  6. In sommige woningen kan overtollige energie worden opgeslagen in een zonne-accu. Veel mensen leveren tegen een vergoeding energie terug aan hun stroomleverancier.

Soorten zonnepanelen 

Niet elk zonnepaneel werkt hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen met hun eigen voordelen en werking ten opzichte van de andere. Denk aan het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne panelen. In een monokristallijn zijn alle kristallen in dezelfde richting gelegd. Daardoor is het paneel efficiënter, maar ook arbeidsintensiever om te maken. Daardoor zijn monokristallijne zonnepanelen duurder dan polykristallijne. Aan de andere kant zijn polykristallijne panelen goedkoper, maar ook minder efficiënt. Bovendien vinden veel mensen de felblauwe kleur van deze variant niet mooi. Naast de verschillende liggingen van de kristallen, zijn er zonnepanelen die van andere materialen zijn gemaakt. Een voorbeeld zijn glas-glas-panelen, waarbij de zonnecellen tussen twee lagen glas zijn verwerkt. Dit soort panelen is minder kwetsbaar voor schade door vocht en extreme temperaturen. Ze zijn efficiënt en blijven lang goed. Helaas zijn glas-glas-panelen wel een stuk prijziger dan het gemiddelde zonnepaneel.

Toekomstige innovaties

De werking van zonnepanelen is al heel erg handig, maar wordt momenteel ook nog verbeterd. In de toekomst zullen de panelen steeds efficiënter, duurzamer en goedkoper worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van bifaciale panelen, die ook het zonlicht dat er aan de achterkant op valt in stroom omzetten. Ook experimenteert men met efficiëntere materialen voor hoger rendement, materialen die zonnepanelen buigbaar of vormbaar kunnen maken en het stapelen van de lagen in een zonnepaneel. Op het gebied van de opslag van zonne-energie is nog veel te verbeteren. Er wordt gewerkt aan duurzamere, veiligere batterijen die bovendien veel meer stroom kunnen opslaan. 

In dit blog heeft u alles gelezen over de werking van zonnepanelen. Zonnepanelen bieden een duurzame oplossing voor energievoorziening. Met voortdurende innovaties en verbeteringen beloven ze in de toekomst alleen maar efficiënter en toegankelijker te worden. Bovendien zorgen zonnepanelen ervoor dat we steeds meer kunnen vertrouwen op groene stroom. 

Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van zonnepanelen of heeft u een vraag over de werking ervan? Het team van SB Solar staat voor u klaar. Neem hier contact met ons op!